5 éves a Smidt Múzeumért Alapítvány

5 éves a Smidt Múzeumért Alapítvány: 2010

2010 végén egy nagyon tartalmas évet zárhatott a Smidt Múzeumért Alapítvány, hiszen az előadássorozatok mellett egyre népszerűbbé vált a Smidt Hírlevél kulturális magazin is. A 2010-es közhasznúsági jelentésből még az is kiderül, hogy milyen előadásokkal várta a látogatókat az alapítvány.

Célkitűzésünk volt a Smidt Múzeum népszerűsítése és beintegrálása a helyi kulturális kínálatba, megismertetése a nagyközönséggel. Programjaink e cél kívánalmainak megfelelően kerültek megrendezésre:

  • A rendszeresen megrendezésre kerülő Hadifogoly találkozó (tavaly máj.26-án Ozoli József volt hadifogoly volt előadónk) a még életben maradt idős bácsik szeretett találkozóhelye, amíg lehet, megrendezzük, sokaknak ez a délután egész éves élményük.
  • Az ősszel Dr. Simon Endre ny. tanár 6 év a Gulágon címmel készült hasonló előadással, melyet betegsége miatt felesége tolmácsolt a szép számú hallgatóságnak.
Hadifogoly találkozó 2010

Hadifogoly találkozó 2010

  • A 2010-es évben is szerepeltek gyermekfoglalkozások, melyeket a Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt (aug. 19-22.), a Múzeumok Éjszakája (június 19.), a Múzeumok Őszi Éjszakája ( november 13.) idejére szerveztünk meg. Linka Sándor logikai fajáték készítő Játszóházára éppúgy, mint Baltavári Andrea-Sztranyák Zsófia képzőművész foglalkozásaira sok-sok gyermek és fiatal érkezett,  és a játékmotívumokon keresztül a Múzeum tárgyi világával ismerkedtek. Ezen kívül szerepelt Múzeumlabirintus kincskereséssel, makettautó hajtogatás, fényképes felfedezőút, szivárványkép rajzolás műtárgymintás sablonokkal, melyek mind a kisebbek számára hozzák közel a Múzeumot, teszik szerethetővé és érthetővé a régi korokat. Pártoló zenetanárok adtak koncertet a június 19-i éjszakai program keretében, mely szintén sok érdeklődőt vonzott.
  • Zenei programmal az Őszi Fesztiválon (48-as katonadalok) éppúgy örvendeztettük a közönséget, mint az Őszi éjszakánkon, ahol Hirschberg Henrik zongoraművész és leánya adott felejthetetlen koncertet.
  • Történész, levéltáros, hadifogoly, irodalomtörténész, gyógyszerész előadók tartottak színvonalas előadásokat felnőttek részére, az I.- II. világháború időszakáról, irodalom történetről, orvostörténetről, foto történetről. Ezek a korok és történeti egységek mind megjelennek a Smidt Múzeum tárlóiban, az előadásokkal még inkább fel tudtuk kelteni az érdeklődést a Múzeum iránt.
  • Október 6. alkalmából az Alapítvány koszorút helyezett el a Múzeum udvarán Laki Demeter és Sebessy Kálmán emléktáblájánál, majd előadás hangzott el a 1848/49-es Vas vármegye honvédelméről.
  • Ezeken a programokon keresztül az Alapítvány és a Múzeum feljegyzése alapján 600 fő feletti látogatói létszámot értünk el.(felnőtt, diák, nyugdíjas, gyermek)
Múzeumok Éjszakája 2010

Múzeumok Éjszakája 2010

  • A Smidt Hírlevél 1 éves fennállása alatt nyomtatott és online változatban sok emberhez jutott el, információival érdeklődést keltve a Múzeum iránt. Augusztusban és szeptemberben a Hírlevélen keresztül hívtunk Múzeumi Moziba közönséget, ahol helyi alkotók által készített rövidfilmeket mutattunk be, melyek mindegyike kapcsolódott a Múzeumhoz.
  • A Múzeum ismertsége, látogatottsága nőtt, a programok színes kínálatával a különböző rétegek megszólítása vált lehetségessé. Szombathely kulturális kínálatát sikerült gazdagítanunk az elmúlt évben a Múzeum által hordozott értékek közvetítésével, szeretnénk a jövőben is folytatni a megkezdett utat

7.1.Nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés

Az Alapítvány célkitűzéseivel összhangban a Smidt Múzeum által hordozott értékek közvetítésének lehetőségét előadások tartásával(gyógyszerész, irodalomtörténész, levéltáros, történész előadókkal), komolyzenei kamarakoncertekkel , ismeretterjesztő programokkal (Múzeumi Mozi) kívántuk felnőttek számára biztosítani. Az ifjúság számára külön hirdettünk kézműves-, és ismeretterjesztő foglalkozásokat. Az Alapítvány tevékenységeibe be tudott vonni lelkes segítőket, ( a Múzeumi éjszakák programjaiba, előadások lebonyolításába) az ifjabb és idősebb korosztályból egyaránt.

7.2.Kulturális örökség megóvása

Tevékenységeink során célunk közös kulturális örökségünk bemutatása, és felhívás annak védelmére, gyermek és felnőtt érdeklődők számára egyaránt lokálpatrióta gondolkodás kialakítása a helyi lakosság körében.

7.3. Kulturális tevékenység

Az Alapító okiratban meghatározott feladatunkat a Múzeum népszerűsítésére, szóróanyagok készítésével, azok önkéntes terjesztésével, és egy segítő bevonásával készült saját honlap által mozdítottuk elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük