5 éves a Smidt Múzeumért Alapítvány

5 éves a Smidt Múzeumért Alapítvány: 2011

A 2011-es évben még több programmal várta az alapítvány a múzeum iránt érdeklődőket, emellett új szóróanyagokkal segítette a múzeum népszerűsítését.

Célunk a Smidt Múzeum tárgyi-szellemi értékeinek széles körű megismertetése, közfeladatai ellátásának segítése.

 • 2011. május utolsó vasárnapján Gyermeknapra hívtuk a kicsiket, melyen foglalkozásvezető bevonásával készíthettek képeket, kirakózhattak és a játékos kedvűek szüleikkel vagy önállóan kereshettek műtárgyakat képrészletek alapján a Múzeumban.
 • A nagy sikerű (kb. 300 fő) június 24-i Múzeumok Éjszakáján az Alapítvány önkéntesei segítették a látogatók kalauzolását, a termek felügyeletét, a gyermekfoglalkozás menetét. Sztranyák Zsófia grafikus bemutatkozó kiállítása a Múzeum parkjában lévő villamosban A vágy villamosa, avagy a villamos vágya címmel az Alapítvány segítségével valósult meg, erről később a médiában adtunk hírt.
 • A szombathelyi Tourinformmal sikeres együttműködésben voltunk eddig is, az időszak két előrelépése az Alapítvány önkéntes vállalása a helyi idegenvezetésekben, és csatlakozásunk a felálló helyi TDM szervezetben, a város turisztikai kiadványokban való megjelenésének lehetőségével.
 • A nyári fő szezonban is terjesztettük szálláshelyeken, intézményekben bemutatkozó szórólapunkat.
 • Honlapunkat (www.smidt-muzeum.hu) továbbra is folyamatosan frissítjük, beszámolókat készítünk tevékenységeinkről, riportokban is elhangzik internetcímünk, és a szórólapjaink is népszerűsítik a weboldalt.
 • A Tinódi Alapítvánnyal közösen szerveztünk koncertet a Régi Zene Műhely tanáraiból és résztvevőiből augusztus 7-én a Múzeum barokk termében közel 60 érdeklődővel. Ezzel kapcsolatban az Alapítvány aug.5-én a Szombathelyi Televízió Hétvége című műsorban bemutatkozhatott, – amelyet Szombathely 20 kilométeres körzetében lehet figyelemmel követni – elmondhattuk eddigi tevékenységeinket, jövőbeli terveinket.
 • A Savaria Történelmi Karnevál (Európa legnagyobb történelmi karneválja, közel 100.000 látogatóval) ideje alatt, aug.26-28.között Alapítványunk két napig részt vett a Karneváli Civil Korzón, ahol a kitelepülő civil szervezetek mutathatták be tevékenységeiket a közelről távolról érkező nagyközönségnek.
 • A kisebbek műtárgymintás sablonok felhasználásával készíthettek  rajzokat, zászlócskát kaphattak, a felnőttek TOTO-t kitöltve kaphattak kisebb ajándékot, ha ellátogattak a Múzeumba. 26-án 19 órától a Nyugat Rádió készített riportot velünk. 27-én délután a Múzeumban is tartottunk gyerekfoglalkozást, melyen a kisebbek készíthettek műtárgymintás tárgyakat emlékbe.
Karneváli interjú a Nyugat Rádió pavilonjában

Karneváli interjú a Nyugat Rádió pavilonjában

 • Szeptember 18-án 14-19 óráig a Kulturális Örökség  Napjai alkalmából bemutatkozhattak a Vas Megyei Múzeumok, kulturális  tevékenységet végző szervezetek, ahol az Alapítványunk is jelen volt szórólapokkal, gyerekfoglalkoztatókkal, kicsik és nagyok játékos ismereteinek bővítésére.( kb. 500 látogató)
 • Október 1-én ünnepelte a Múzeum megnyitásának 40.  évfordulóján, melyet megtiszteltek városi és megyei vezetők is az érdeklődők mellett. A köszöntőket az Alapítvány elnökének Dr. Smidt Erzsébetnek és Prof. Dr. Széll Kálmánnak visszaemlékező beszélgetése követte, ezt követően az Alapítványunk önkéntese Simon Ádám mutathatott be a közönség ( kb. 60 fő) előtt egy kisfilmet, a Múzeum 40 évéről „Egész életem álma” – Smidt gyűjteményből Smidt Múzeum címmel, mely nagy tetszést aratott. Az est folyamán webkamerán keresztül az interneten is követhették az eseményeket, az alul futó csíkban az Alapítványt támogatható lehetőségekről tájékoztatva a netezőket.
 • Civil Kurázsi címmel október 23-án 10-16 óráig várta az Alapítvány a látogatókat, leendő támogatóinkat, szimpatizánsokat a Múzeumba. (kb. 150 fő) Gyerekfoglalkozásokkal, az Alapítvány önkéntesének  tárlatvezetéseivel, koncertekkel (délelőtt a népdalé, délután a komoly zenéé volt a főszerep), valamint a szintén ingyenesen felkért előadó a XIX.-XX. század fordulóján tevékenykedő civil egyletekről tartott előadást. Napközben meleg teával vártuk vendégeinket! Civil napunkról a Vas Népe is írt előzetest és készített fotót, és a Szombathelyi Televízió a Műhely című kulturális magazinjába riportot.
Civil Kurázsi 2011

Civil Kurázsi 2011

Mindegyik alkalmat lelkes, regisztrált önkéntesek bevonásával tudtuk megvalósítani. Alapítványunk 2011. júniusától a NEFMI által 2065-ös sorszám alatt nyilvántartásba vett, regisztrált Önkéntes Fogadószervezet, a Vasi Önkéntes Centrummal állandó kapcsolatban állunk.

A NCA működési alapjából, és Szombathely MJV Önkormányzatának Civil és Kulturális alapjából elnyert összeggel működési költségeinkhez és kulturális tevékenységeinkhez kaptunk nagy segítséget.

Közhasznú tevékenységeink között szerepel a Nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés és a Kulturális örökség megóvása.

8.1.Nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés:

Az Alapítvány célkitűzéseivel összhangban a Smidt Múzeum által hordozott értékek közvetítésének lehetőségét minden korosztály számára hozzáférhetővé teszi. Előadások tartásával, komolyzenei kamarakoncertekkel, ismeretterjesztő programokkal, alkalmi kiállítással kívántuk ezt az elmúlt évben felnőttek számára biztosítani.

Az ifjúság számára külön hirdettünk kézműves-, és ismeretterjesztő foglalkozásokat. Az Alapítvány tevékenységeibe be tudott vonni lelkes segítőket, az ifjabb és idősebb korosztályból egyaránt.

8.2.Kulturális örökség megóvása:

Tevékenységeink során célunk közös kulturális örökségünk bemutatása, és felhívás annak védelmére, gyermek és felnőtt érdeklődők számára egyaránt lokálpatrióta gondolkodás kialakítása a helyi lakosság körében.

8.3. Kulturális tevékenység

Az Alapító okiratban meghatározott feladatunkat a Múzeum népszerűsítésére, szóróanyagok készítésével, azok önkéntes terjesztésével, és saját honlap által mozdítottuk elő. Más civil szervezetekkel karöltve, szombathelyi fesztiválokhoz kapcsolódva és önállóan meghirdetett programjainkkal is vonzottuk a nagyközönséget a múzeumi közegbe, megismertetve velük e közgyűjtemény nagyszerűértékeit, és az általa hordozott közös kulturális kincsünket.

Az 1997.évi CXL. törvény által szabályozott, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény alapján közfeladatként, a Vas Megyei Önkormányzat által fenntartott Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának egyik tagintézménye a Smidt Múzeum. Alapítványunk ezen közfeladatok ellátásában a 2011-es évben január 1-től május 31-ig 1 főszemélyi állománnyal segítette a Múzeum munkáját, valamint a fentebb felsorolt közhasznú tevékenységeivel hozzájárult az egyén és a társadalom közös szükségleteinek kielégítéséhez, mely szintén az 1997.évi CXL. törvényben szereplő Közművelődésről szóló közcélú feladatok ellátása.

Alapítványunk a médiával jó kapcsolatot ápol, a Smidt Hírlevél, mely az Alapítvány helytörténeti és kulturális hírlevele, is látogatott oldalunk. Szerkesztése szintén önkéntes munka eredménye.

Az Alapítvány kivette részét a Smidt Múzeum udvarának csinosításából és rendben tartásából is.

Tartalmas év van mögöttünk, és az Alapítvány neve jól cseng a helyi civil szervezetek, az igényes, kulturális örökségünket szeretők-kedvelők körében, a médiában való bemutatkozási alkalmaink még több lehetőséget adtak arra, hogy a kultúrát támogatók megtaláljanak bennünket. Alapítványunk célkitűzése, közhasznú feladataink megvalósítása: a Smidt Múzeum tárgyi-szellemi értékeinek széles körű megismertetése, az elmúlt időszak alatt nagyban előrehaladt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük