Kiemelt

A 175 éves forradalom és szabadságharc emléke

Március 15-én, délután a Perenyei Hagyományőrző Egyesület népdalköre toborzó dalokkal várta a gyülekező érdeklődőket. A rendkívül felkészült énekesek gyűjtésük alapján ritkán hallott énekekkel is megörvendeztettek bennünket.

A „forradalmi tárlatvezetés”-ek, melyek a múzeum 1848-1849-es emlékei között vezettek, minden korosztályból sokakat vonzottak.

Dr. Fónagy Zoltán történész “A szabadság érzetétől áthatva” – Forradalom és szabadságharc, mint hétköznapi tapasztalat címmel tartott előadást, mely a “hétköznapi ember” szemszögéből láttatta meg az időszak eseményeit.

Dr. Katona Attila történész és dr. Tilcsik György ny. levéltárigazgató beszélgetése a “Bukástól a kultuszig – 1848-49 utóélete” címmel hallatlanul élvezetesen mutatta be, hogy az elmúlt 175 év társadalmi-politikai változásainak különböző időszakaiban hogyan viszonyult a mindenkori vezetés 1848-hoz, mit emeltek ki, mit próbáltak elhallgatni, ki, milyen narratíva mellett próbált előnyt kovácsolni magának az elmúlt történéseiből.

A kisebbek közben játékos formában ismerkedhettek az eseményekkel, a Savaria Múzeum munkatársa által tervezett 48-as társasjáték által, valamint kézműveskedhettek is, huszárt, tarisznyát, könyvjelzőt készítve emlékbe.

Fotók: Baki Orsolya

Támogató:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük