Kiemelt

A hadisebesüléstől a gyógyulásig – új időszaki kiállítás a Smidt Múzeumban

A szombathelyi Smidt Múzeum időszaki kiállítása több ezer darabos háborús külön-gyűjteménye emléktárgyaiból válogatva a harcképtelenné válástól a háttérországi, szombathelyi gyógyulásáig kíséri végig az első világháborús sebesülteket.

A lövészárokban használt felszerelések, a sátorlap, a vállból kioperált srapnel golyó, repülő nyilak, a hordágy, a vonat, a vöröskeresztes és jótékonysági emlékek, orvosságok, röntgenképek, hálalevelek, naplók, allegorikus és karikatúra rajzok mind egykori túlélők kedves emlékei.
Az 1914-1918 között dúló első világháborúban az 1915-ös év egészségügyi szempontból különös jelentőséggel bír. Ekkor szü-lettek meg azok a törvények, amellyel a tömegesen megjelenő háborús sebesülteket, rokkantakat gondozásba vették és speciális utógondozó intézményeket állítottak föl számukra a történelmi Magyarország számos nagyvárosában. A háborús orvoslás szombathelyi történetének legnagyobb alakja Dr. Pető Ernő szintén 1915-ben került városunkba a 11-es Huszárok ezredorvosaként. A helyi orvosgárda alkalmazkodóképességének és Pető doktor ta-pasztalt sebkezelési módszereinek köszönhetően a szombathelyi gyógyulásoknak hamar jó híre kelt. Az orvosok és betegek életet jelentő emlékeinek sorában megjelenik vissza-visszatérő motívumként a halál, amellyel szemben mindenki a maga módján küzdött. A kis területen sok műtárgyat felvonultató tárlaton az egyéni és kollektív találékonyság különleges módjait fedezhetjük fel!

Bővebb infó:
www.smidtmuzeum.hu
www.facebook.com/smidtmuzeum

Fotó: Keppel Miklós/Smidt Múzeum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code