Alapítványi hírek

Életre kel(l) a múlt!

Életre kel(l) a múlt

 

A Smidt Múzeumért Alapítvány 2013-ban fogalmazta meg ,,Életre kel(l) a múlt” alapítványi programját, melynek egyik kiemelt eleme az esélyegyenlőség. Az alapítvány fontosnak tartja a fogyatékkal élők számára minél részletesebb megjeleníteni a Smidt Múzeum gazdag és izgalmas gyűjteményét.

A programban résztvevő diákokat az együttműködő iskolák közösségi szolgálatot koordináló tanárainak segítségével toborozzuk.

Az előkészítő szakaszban a diákok részt vettek a SINOSZ Vas megyei irodája, valamint a VGYVE által szervezett érzékenyítő előadáson, melyen megismerkedhetnek a siketek és nagyothallók, valamint a vakok és a gyengénlátók mindennapi életével, életkörülményeivel. A foglalkozáson nemcsak a programban résztvevő diákok, hanem a múzeum alkalmazottai mellett a városi múzeumi hálózat többi tagintézményének képviselői is részt vettek.

Ezt követően a Smidt Múzeum programba bevont kiállításai kerültek bemutatásra.  Műhelymunkák keretében történt meg az info-kommunikációs akadálymentesítés a multimédiás tartalmak előkészítésével, azok eszközökre való feltöltésével, így a diákok már az előkészítési fázis végére tapasztalatot szereztek a fogyatékkal élőkkel való közvetlen kapcsolat felvételéhez, interaktív módon.

A megvalósítási szakaszban a diákok közvetlenül is találkozhattak és foglalkozhattak fogyatékkal élőkkel; a program keretében hallás-; és látássérültek csoportjait fogadta az alapítvány a múzeumban. A diákok a tárlatvezetések közben az érzékenyítésen kapott instrukciók alapján segítették a csoportok tagjait, majd a tárlatvezetéseket lezáró kézműves foglalkozásokban is aktívan szerepet kaptak.

A program végén egy közös értékelést tartottunk a diákokkal, melyeken a pozitívumok mellett az esetlegesen felmerülő problémák is előtérbe kerültek.

Ahogy egy korábbi módosítási kérelmünkben kifejtettük, „a korábban tervezett ütemezés alapján a programot 2016. június 30-ig bonyolítottuk volna le, azonban ezt több külső körülmény is befolyásolta. Egyrészről a Smidt Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozássorozata keretében májusban közel félezer diák fordult meg a múzeumban, ezen csoportok fogadása miatt sok időpont kiesett a foglalkozások lehetséges megtartására. Az intézmény raktárköltöztetése is ebben a hónapban zajlott le, amely tovább szűkítette lehetőségeinket, valamint a két partnerszervezetnél időközben vezetőségváltás történt, így az új vezetés felállásáig a szervezetek sem tudták a megvalósítási szakaszhoz biztosítani támogatásukat, szervezni a csoportokat.”

A partnerszervezetek örömüknek adtak hangot a program megvalósítása során, hiszen mint kiderült, olyan akció vette kezdetét, amely országosan is kiemelkedő, és ilyen formájában egyedülálló. A program gondozásának keretében az alapítvány és a két szervezet egy közös tervet-útmutatót dolgoz ki a későbbi foglalkozások megtartásának formájáról, amely más intézmények számára is elérhetővé válna, s ezzel még több helyen indulhatna el hasonló kezdeményezés.

A projektet sikeresnek tartjuk, hiszen a támogatás olyan technikai eszközparkot, valamint a program olyan tudásanyagot és tapasztalatot adott, amely nélkül ez az esélyegyenlőségi program nem jöhetett volna létre, és nem is tudna folytatódni a jövőben. Az Új Európa Alapítvány támogatásának segítségével jelentős lépést tehettünk annak érdekében, hogy a siketek és nagyothallók, valamint a vakok és gyengénlátók könnyebben élvezhessék a múzeumok, kulturális intézmények látogatását.

A Smidt Múzeumért Alapítvány részéről két fő vett részt a program lebonyolításában. A pályázati kapcsolattartó az adminisztrációs munkák, a média-megjelenések, valamint a pályázat pénzügyeinek kezelésében, míg az alapítvány titkára a program szakmai lebonyolításában, a szakmai partnerszervezetekkel való kapcsolattartásban, a közös foglalkozások előkészítésében és levezénylésében munkálkodott.

A média is jelentős figyelemmel kísérte a program megvalósulását: a Szombathelyi Televízió két híradós, valamint egy magazinriportban foglalkozott az akcióval, a Vas Népe a program kezdetekor mutatta be a projektet, míg a Credó Rádió egy negyedórás riportban foglalkozott a kezdeményezéssel. A Nyugat Rádióban a VGYVE részére biztosított műsorblokk keretében hangzott el riport a programról, szintén riport formájában. Az esélyegyenlőségi akcióról még olvashattak a Museum.hu és a Nyugat.hu internetes portálokon is, valamint a Smidt Hírlevél alapítványi weboldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük