Alapítványi hírek

A lámpás én vagyok! Tanárok Éjszakája a Smidt Múzeumban és a Látványtárban

A Smidt Múzeum és a Vasi Múzeumi Látványtár közös programmal csatlakozott idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz. A Smidt Múzeum közleménye.

Országszerte 2013. október 11-én, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja szervezésében, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében A lámpás én vagyok! címmel kerül megrendezésre a Tanárok Éjszakája.

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum a Tanárok Éjszakáján 18 órára, Szombathelyre, a Smidt Múzeumba várja a megye közoktatással, közneveléssel foglalkozó szakembereit Múzeumpedagógiai Évnyitójára. Itt mutatjuk be a SMHVM tagintézményeinek – Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, Járdányi Paulovics István Romkert, Savaria Múzeum, Smidt Múzeum, Szombathelyi Képtár, Vasi Múzeumi Látványtár, Vasi Skanzen – Csak nálunk, csak velünk! című, közös múzeumpedagógiai ajánló kiadványát.

A 2013–2014-es tanévben valamennyi muzeális intézmény változatos programokkal várja a gyerekeket, az óvódásokat, az általános és középiskolásokat egyaránt. A múzeumok együttesen, kedvezményesen kínálnak csomagban igényelhető múzeumpedagógiai foglalkozásokat, valamint önálló ajánlataikat – folyamatosan igényelhető vagy időszaki kiállításokhoz és egyéb eseményekhez kötődő múzeumpedagógiai foglalkozások, tematikus tárlatvezetések, szakkörök, pályázatok, nyári diáktáborok – is bemutatják, amelyekről a múzeumi honlapokon is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Smidt Múzeumnak helyet adó, ma már műemlék épületet Zichy Ferenc győri püspök emeltette a város első gimnáziuma számára, 1772–1773-ban. A város oktatás- és kultúrtörténetében kiemelkedő szerepet játszó gimnázium 18–19. századi történetéről Tóth Tamás tárlatvezető beszél a résztvevőknek.

2009 és 2012 között a Smidt Múzeum állandó kiállítása teljesen megújult, számos interaktív, látogató- és főként gyerekbarát elemmel bővült. A múzeum munkatársai szakmai tárlatvezetésen mutatják be a több éves munka eredményét, és azt, hogy milyen lehetőségeket látnak az iskolai tananyaghoz való kapcsolódásra és a szabadidő hasznos eltöltését célzó szórakozásra. A nyitottság és együttműködés jegyében lehetőséget kínálnak eszmecserére is, pogácsa és tea mellett. Az estét a Smidt Múzeumot támogató Smidt Múzeumért Alapítvány tagjainak amatőr előadása színesíti, akik Boronkay Lajos hagyatékának dr. Smidt Lajoshoz vezető útját jelenítik meg előadásukban.

2012-ben készült el a Vasi Múzeumi Látványtár. Az éjszaka folyamán a modern technikával; a néprajz, a régészet, a természet- és történettudomány körét képviselő mintegy 5000 db műtárggyal berendezett, kiállítási térként és múzeumpedagógiai műhelyként egyaránt izgalmas Látványtárat és múzeumpedagógiai kínálatát is megismerhetik vendégeink. Az oda- és visszautazást a szervezők biztosítják.

Szeretnénk, ha a Tanárok Éjszakája alapul szolgálna a pedagógusok és szakpolitikusok, valamint a múzeumpedagógusok és közművelődési szakemberek hosszú távú és szoros szakmai együttműködéséhez, a közös gondolat jegyében: A lámpás mi vagyunk!

Smidt Múzeum
Cím: 9700 Szombathely, Hollán Ernő u. 2.
Telefon: 94 311 038
Honlap: www.smidtmuzeum.hu
E-mail: varga.eleonora@smidtmuzeum.hu

Vasi Múzeumi Látványtár
Cím: 9700 Szombathely, Pásztor u. 2.
Telefon: +36 20 2752552
Honlap: www.latvanytar.savariamuseum.hu
E-mail: baloghbeata@savariamuseum.hu

 

Forrás: Smidt Múzeum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük