Múzeum RETRO

A Smidt Múzeum 40 éve (1968-2011)

1968-ban Smidt Lajos Szombathely és Vas megye közönségének ajándékozta páratlan értékű és mennyiségű gyűjteményét, melyből 1971. október 1-jén múzeum nyílott. Kövessük végig, mi is történt a Smidt Múzeum 40 éve alatt!

1968 – 1971: a Tanácsi Építőipari Vállalat Zalotay Elemér tervei alapján újította fel a ház homlokzatát és belső terét. Már a felújítási munkák alatt elkezdődtek a műtárgyak restaurálása, melyet az Iparművészeti, a Nemzeti és a Hadtörténeti Múzeum munkatársai mellett több, kiváló szakember segített. A kiállítás rendezés költségeit a megyei tanács fedezte, míg a kivitelezést a Budapesti Központi Múzeumi Igazgatóság Kiállítás Rendező csoportja végezte.

A megnyitót 1971. október 1-jén tartották a Múzeumi Hónap nyitányaként. Akkora érdeklődés övezte a megnyitót, hogy sokan az udvarra kiszorulva várták, hogy megtekinthessék a múzeumot.

A gyűjteményt Szombathely első gimnáziumának, majd később az Egyházmegyei Nyomdának és a Gyógypedagógiai Intézetnek is helyet adó épületben helyezték el, a Hollán Ernő utca 2. szám alatt. Az épületet 1773-ban építették a középkori vár egyik sarokbástyájára, melynek egy része ma is látható a múzeumban.

VN.1971.10.02.2

Korabeli újságcikk (1971.10.02)

1972-1982: Az elkövetkező években a múzeum havonta több ezer látogatót fogadott, beleértve a Szombathelyre látogató külföldi delegációk nagy részét, amiknek tagjai kivétel nélkül elégedetten és elismeréssel nyilatkoztak a múzeum gyűjteményéről. 1975-ig Smidt Lajos vezette a múzeumot, majd halála után – az alapító okiratban leírtaknak megfelelően – lánya, Dr. Smidt Erzsébet igazgatta tovább az intézményt.

1983-1985 között – a megyei tanács támogatásával – felújították és kibővítették a múzeum épületét. A legnagyobb változást az jelentette, hogy a szomszédos épület első emeleti szárnyának egy részét hozzákapcsolták a kiállításhoz; így került át ide az érme-; üveg-; könyv-; és térképgyűjtemény illetve az orvostörténeti kiállítás.

SM001081

Az 1983-as felújítás (szkennelt kép)

1990 – 2011: a Smidt Múzeum a kilencvenes években továbbra is sok száz látogatóval büszkélkedhetett. Az új évezredben azonban „felpörgött” a múzeum élete: 2007-ben a vasútállomásról áthelyezték a Smidt Múzeum udvarára az egyik utolsó szombathelyi villamost; 2008-tól az ALFA felújítási program keretében a földszint egy része; 2009-ben a földszint és az első emelet nagy része; 2010-ben pedig a három enteriőr és az órafolyosó újult meg. Az első felújítás alatt találtak egy kecskemúmiát a múzeum padlásán, amit ki is állítottak a földszinti kiállítótérben.

2007-től a Smidt Múzeumért Alapítvány segíti a múzeum munkáját: ismeretterjesztő előadásokat, gyermek foglalkozásokat, kiállításokat szervez; illetve nagy segítséget nyújt a múzeum programjain is. Az alapítvány üzemelteti a Smidt Hírlevelet, amely még bővebben foglalkozik a múzeummal és annak gyűjteményével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük