Műhelytitkok

A Smidt Múzeum épületéről (1983)

”A Berzsenyi Dániel térből kiágazó egykori Megye téri utca ma Hollán Ernő nevét viseli. Szinte minden épülete védett. Páros oldalának nagy része alatt a középkori várfalak és számos római épülettöredék húzódik meg “- írja az 1983-ban kiadott, Vasi műemlékek című könyv.

“A páros oldalon minden épület védett. Ezt a területet a püspökség alapítása idején az egyház építette be a különböző rendeltetésű lakó-; köz- és ipari épületekkel. A 2. számú (6004) épület (Mj) ma a Smidt gyűjtemény kiállító helye. 1773-ban Ziczy Ferenc győri püspök építtette az akkor alapított gimnázium számára. A gimnázium itt működött 1895-ig, ekkor az Egyházmegyei Nyomda otthona lett, 1945-től gyógypedagógiai iskola, az 1960-as évek közepe óta múzeum. – Pincéjében látható a középkori vár délkeleti sarokbástyája és a nyugati irányban húzódó déli várfal egy része. (MT lásd  446. lap)

561733_422499631149584_997355006_n

Az épület homlokzatát 1870 körül eklektikus1 stílusban átalakították. Zártsorú beépítés sarkán álló, egyemeletes, rövidebb oldala előtt előkert, bejárata csak az udvar felől van. A hosszoldal középrésze rizalitszerűen, vízszintes hornyolással hangsúlyozott. A földszint füles, záróköves, keretezett ablakai felett egyenes a szemöldökpárkány, az emeleti ablakok kerete szegmentíves. A múzeumi célra történő felhasználáskor az épület adta lehetőségeket ügyesen kiaknázva alakították a belső forgalmi rendet, bemutatva a középkori részeket is.”

Eklektikus stílus: Az eklektika különféle korok, stílusok, irányzatok jegyeit vegyesen alkalmazó, önálló elemeket ritkán tartalmazó, egyediségét a válogatásban kiélő irányzat. 

Wikipédia

– A Smidt Múzeum épülete 1978-ban (Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből)
– C. Harrach Erzsébet, Kiss Gyula: Vasi műemlékek (Sylvester János nyomda, Szombathely, 1983)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük