Kiemelt

Aradi bitófadarabok a Smidt Múzeumban

Ma 170 éve, hogy az 1848-49-es szabadságharc véres megtorlásául kivégezték Aradon a szabadságharc 13 honvédtisztjét és Pesten gróf Batthyány Lajos néhai miniszterelnököt.

A Smidt Múzeumot alapító dr. Smidt Lajos 1941-től őrizte a dr. Hollendonner Ferenc botanikus, paleontológus által 1932-ben, az aradi vértanúk bitófájából vett mintákat. Hollendonner Ferenc húgának férjét operálta a kiváló sebész Szombathelyen, ezért küldte e ritka ereklyét a botanikus özvegye hálából az orvos gyűjteményébe.

Dr. Hollendonner Ferencről (aki a középiskolát a Premontrei Gimnáziumban 1894-ben, tehát már az új, mai Széchenyi utcai épületben végezte) és a bitófák megtalálásának, azonosításának, valamint a Smidt-gyűjteménybe kerülésének körülményeiről a Vasi honismereti és helytörténeti közlemények 2005. 2. számában Keppel Csilla történésztollából olvashatunk remek összefoglaló írást.

  kattints ide: https://library.hungaricana.hu/hu/view/VASM_Vhk_2005/?query=SZO%3D(aradi%20v%C3%A9rtan%C3%BAk)&pg=151&layout=s

Jöjjenek el a Smidt Múzeumba, és tekintsék meg e relikviát az 1848-49-es kiállításban, ahol látható még Aulich Lajos pohara is.

Dr. Hollendonner Ferencről készült dombormű szülőfalujában, Csehiben.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük