Egyéb

Emléktábla a szobrász egykori iskolájának falán

Vass Viktor  szobrászművésznek a Smidt Múzeum falán elhelyezett Laky Demeter és Sebesy Kálmán premontrei tanárokat ábrázoló emléktáblája az 1848-49-es szabadságharc centenáriuma alkalmából készült 1948-ban.

Vass Viktor (születési nevén Práger János Viktor, Szombathely, 1873. május 8. – Budapest 1955. február 2.) az 1885-86-os tanévben az I. osztályt kezdte az egykori premontrei gimnázium épületében.  Később nem találjuk nevét az éves Értesítőkben, mert sokadmagával valószínűleg ő is az 1886-os tanévben megnyílt Szombathelyi ipari és kereskedelmi szakoktatással kapcsolatos államilag segélyezett község polgári iskolájába távozott. Ezek a polgári iskolák a dualizmus időszakában átmeneti jellegű oktatási intézmények voltak az alapműveltséget adó intézmények illetve a magasabb tudást biztosító felsőfokú szakiskolák között, és a kispolgárság tagjainak gyermekei  a gimnáziumokkal ellentétben több gyakorlati ismeretet kaphattak. Később Bécsben, az  Iparművészeti Akadémián tanul, majd hazatérve Budapesten alkot. A Százados úti művésztelep egyik kezdeményezője, közel háromszáz síremlék, és harminc hősi emlékmű alkotója.

Laky Demeter és Sebesy Kálmán premontrei tanárok szombathelyi éveiről, az épülethez való kötődésükről, és a szabadságharcban betöltött szerepéről következő cikkünkben írunk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük