Egyéb

“…keresve az igazságot” – a Smidt Múzeumban

Minden kedves érdeklődőt várunk sok szeretettel Dr. Vincze Ildikó (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont) előadására április 25-én, 17 órakor a Smidt Múzeumba.

Az előadó a Gothard testvérek – Jenő, Sándor és István – tudományos-műszaki eredményeit mutatja be, különös tekintettel az 1882. június 17-i, Magyarországon csak részlegesen látszó teljes napfogyatkozás, melyet a herényi Gothard kastély távcsövével  figyeltek meg, egykori fizikatanárukkal, dr. Kuncz Adolffal.

Számunkra külön érdekesség, és fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Gothard testvérek itt, az egykori Premontrei Főgimnázium kis épületében végezték gimnáziumi tanulmányaikat. Gothard Jenő ugyan az 1867/68-as tanévben az I. osztályt még magántanulóként végezte, de a következő tanéveket Sándor öccsével együtt itt végezte. Vegytan, természettan és mennyiségtan tanáruk dr. Kuncz Adolf volt, akivel a későbbiekben is több közös kísérletben vettek részt.

A kiemelt képen Gothard István nem, ellenben a kitűnő csillagász, Konkoly-Thege Miklós látható Jenő, Sándor és Kuncz Adolf társaságában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük